Fluiten

Scheidsrechtersschema voorjaar 2019 – team (PDF bestand)
PDF Scheidsrechters voorjaar 2019 – Datum (PDF bestand)
Laatst bijgewerkt op 09-01-2018

In deze PDF’s vind je welke wedstrijden er allemaal gefloten moeten worden door jouw team. Let goed op of je bent ingedeeld om te tellen of begeleiden, dit staat in een andere kolom. Het is aan de teams om te bepalen wie wanneer fluit, regel dat dus vooral onderling. Het is de verantwoordelijkheid van het hele team dat er een scheidsrechter aanwezig is.

Verplaatste wedstrijd:
Let op! Het kan zijn dat er nog wat wedstrijden worden verplaatst, zeker in het begin van het seizoen. In principe moet het team dat de wedstrijd verplaatst jou op de hoogte stellen, maar uit ervaring blijkt dat dat niet altijd gebeurt. Check dus altijd even op de Nevobo website of de wedstrijd er nog in staat. Mocht je zelf een wedstrijd verplaatsen, laat dit dan ook weten aan de scheidsrechter! Als je zelf een wedstrijd verplaatst, ben je verantwoordelijk voor het leveren van een scheidsrechter (ook als dit een uit-wedstrijd betrof).
 
Digitaal Wedstrijd Formulier:
Verder wordt dit jaar weer met het DWF gewerkt. Als het goed is weet ondertussen iedereen hoe dit werkt: je logt in met je volleybal-account op dwf.volleybal.nl/inloggen en klikt daar de wedstrijd aan die je moet fluiten. Zorg dus dat je, voor je gaat fluiten, een account hebt aangemaakt. Als je het wil uitproberen, kan dat via dwf-demo.volleybal.nl.
 
LET OP: Voordat je mag fluiten moet je de spelregeltoets via www.volleybalmasterz.nl gemaakt hebben. Dit kost letterlijk minder dan 10 minuten en scheelt je een boete van 50 euro! Bovendien blijft je licentie geldig, dus als je de toets NU maakt, hoef je het hierna nooit meer te doen.Dames 1, Dames 2 en Heren 2 spelen allemaal eerste of tweede klasse. Om deze teams te fluiten, heb je een andere licentie nodig. Mocht je niet zeker weten of je deze licentie hebt, vraag dit dan aan de Scheidsrechterscoördinator. Om meer mensen deze licentie te laten krijgen, organiseren we zo snel mogelijk een vaardigheidstraining voor Dames 1, Dames 2, Dames 3, Heren 2 en andere geïnteresseerden. Na het volgen van deze training mag je 1e en 2e klasse fluiten.  

Jeugdteam begeleiden:
Als je een jeugdteam moet begeleiden, hoef je zelf niet te fluiten. JA1 heeft al vaker gefloten, maar JB1 en MB1 nog niet. JA1 kan je dus vanaf de zijlijn begeleiden. De andere teams hebben misschien iets intensievere begeleiding nodig. Neem eventueel pen en papier mee zodat je mee kan schrijven, en geef tussendoor wat tips als dat nodig is. Maak voor de wedstrijd contact met het jeugdlid, zodat hij/zij weet waar hij/zij aan toe is. Het is dus de bedoeling dat het een leermoment wordt, zodat ze leren hoe fluiten werkt.
 
Heren 1 tellen:
Als je bent ingedeeld om Heren 1 te tellen, hoef je ook niet zelf te fluiten. Wel zit je tijdens de wedstrijd aan een tafel, waarbij je de score bijhoudt en het wedstrijdformulier invult. Je bent dus eigenlijk de rechterhand van de scheidsrechter. Het spreekt het allemaal voor zichzelf. Mocht je toch nog vragen hebben, spreek dan iemand van de vereniging of de scheidsrechters ter plekke aan of mail scheidsrechterscoördinator@kvavolleybal.nl voor meer informatie.
 
Ruilen:
Mocht je willen ruilen van fluitbeurt, kan dat uiteraard, maar regel dat onderling. Hiervoor kan je de mailadressen van de teams gebruiken (bijv. dames1@kvavolleybal.nl of heren1@kvavolleybal.nl). Dit is geen taak voor de Scheidsrechterscoördinator. Het is dus de verantwoordelijkheid van het team dat er een scheidsrechter aanwezig is.
 
Mocht je fouten in het schema ontdekken, laat het vooral weten. Mocht je andere opmerkingen of vragen hebben, laat het dan ook weten. En als je denkt zelf beter te zijn in het coördineren van scheidsrechters, geef het dan ook even door, want we hebben hier een vacature!