Fluiten

PDF Scheidsrechters najaar 2018 – Team (PDF bestand)
PDF Scheidsrechters voorjaar 2018 – Datum (PDF bestand)
Laatst bijgewerkt op 09-01-2018

 • Staat je naam bij een wedstrijd, dan ben jij er voor verantwoordelijk dat er een scheidsrechter aanwezig is.
 • Als je fluit, maar je hebt de spelregeltoets niet gehaald, dan krijg je een boete. Maak deze dus van tevoren!
 • Als je ingedeeld bent, maar niet kan op dat moment probeer dit dan zelf op te lossen door te ruilen.
 • Bij een verzette wedstrijd moet het team dit zelf doorgeven aan de scheidsrechter en iemand regelen voor de nieuwe datum.
 • Voor bekerwedstrijden moet het team zelf een scheidsrechter regelen.
 • De jeugd doet weer mee, dit betekent het volgende:
  • Senioren kunnen ingedeeld zijn om jeugd wedstrijden te fluiten
  • Senioren kunnen ingedeeld zijn om jeugd‐scheidsrechters te begeleiden. Het jeugdlid fluit dan, en de senior is er voor vragen en tips
 • Er is geprobeerd zoveel mogelijk rekening te houden met alle voorkeuren. Je kunt je voorkeuren altijd doorgeven via scheidsrechters@kvavolleybal.nl
Verder zijn er twee nieuwe punten die we met jullie willen delen. Ten eerste is er besloten om de jeugd meer te betrekken bij het fluiten om ze voor te bereiden op de “echte” competitie. Om ervoor te zorgen dat deze overgang soepel verloopt zal de jeugd als hulp worden ingezet bij seniorenwedstrijden uit de lagere klassen. Dit betekent dat het jeugdlid officieel zal fluiten, maar door een senior begeleid zal worden tijdens de wedstrijd. In de indeling staat ook aangegeven bij welke wedstrijden dit het geval is. Aan de jeugd wordt hierover nog een aparte mail verstuurd. Ten tweede zijn we op zoek naar senioren die graag hoger dan de 3e klasse willen fluiten. Om in de 1e of 2e klasse te mogen fluiten, moet je een code V4 licentie hebben en die krijg je na het behalen van je VS-2 diploma. Als je daar interesse in hebt, krijg je begeleiding van Remon bij het fluiten van wedstrijden op dat niveau. Zodra je bent aangemeld voor de VS-2 opleiding, mag je een jaar lang 1e en 2e klasse fluiten. In dat jaar moet je uiteindelijk een wedstrijd fluiten als examen, de Proeve van Bekwaamheid, die Remon beoordeelt. Heb je interesse, stuur dan een email naar scheidsrechters@kvavolleybal.nl. Voor de wedstrijden van de derde klasse en lager moet er alleen een spelregeltoets worden gedaan. Hieronder vind je daar meer informatie over.

Hoe werkt het DFW?
Ga naar de DWF website voor een demo: https://dwf-demo.volleybal.nl.

Hoe maak ik de online spelregeltoets?
Op onderstaande URL vind je een korte uitleg over de toets en een link om de toets te maken. Om de toets te maken vul je jouw NeVoBo relatiecode, geboortedatum en e-mailadres in. Neem contact op met ons, de aanvoerder in je team of iemand van het bestuur als je jouw relatiecode niet weet. De toets bestaat uit 20 vragen waarvan je er 16 goed moet beantwoorden. Lukt dat niet, dan kun je de toets later gewoon opnieuw maken. Zodra je de toets gehaald hebt, ben je gerechtigd om te fluiten in de 3e klasse of lager. Op de site van Volleybalmasterz.nl kun je ook oefenen met de vragen.
https://www.volleybalmasterz.nl/spelregelbewijs/

Is er een Engelse versie van de online spelregeltoets?
Nee die is er helaas niet. Heb je een teamgenoot die daardoor de toets niet kan halen, probeer de toets dan met z’n tweeën te maken. Mocht dat ook niet lukken, neem dan contact op zodat we een oplossing kunnen bedenken. Om een wedstrijd te kunnen leiden is het niet noodzakelijk dat je Nederlands spreekt, zolang je maar in het Engels kunt communiceren met de aanvoerders.

Als je vragen hebt over het fluiten van wedstrijden, kun je bij Sigrid (scheidsrechters@kvavolleybal.nl) terecht. Als scheidsrechterscoördinator houdt zij toezicht op het verdelen van fluitbeurten en de opleiding van scheidsrechters.